FysioMC: de oplossing voor uw fysieke klachten

pijnvrije veilige oplossing

De klachten van het carpaaltunnel syndroom worden veroorzaakt door een beknelling van de middelste polszenuw (n.medianus). De tunnel bevindt zich ter hoogte van het horloge bandje (binnenzijde pols). De buigpezen van de vingers en de zenuw, die erg zacht is en gevoelig voor druk, liggen er binnen. De beknelling van de zenuw ontstaat meestal als gevolg van zwelling van het bindweefsel rond de pezen.

Symptomen

Bij beknelling van deze zenuw ontstaat een tintelend of pijnlijk gevoel in de hand, duim, wijs- en middelvinger en een deel van de ringvinger. De vingers kunnen verdoofd aanvoelen en er kan sprake zijn van krachtsverlies. Mensen met CTS laten vaak dingen uit hun handen vallen of hebben moeite met kleine dingen in hun vingers. ‘s Nachts nemen de klachten meestal toe, waardoor men vaak slecht slaapt.

Oorzaak

De oorzaak hiervan kan liggen in langdurige overbelasting bij werkzaamheden o.a. bij langdurig sporten ( tennis) computerwerk (RSI) of tuinwerk, soms in veranderingen van de hormoonspiegel als gevolg van zwangerschap of overgang. Sporadisch komt het voor bij een te traag werkende schildklier en overproductie van groeihormoon. Bij reuma komt irritatie van de peesscheden met als gevolg zwelling voor.

Onderzoek

De bevestiging van de eerste diagnose is het spieronderzoek (EMG = elektromyografisch onderzoek) in het ziekenhuis waarbij de zenuwgeleiding van de polszenuw wordt getest.

Behandeling

De behandeling is afhankelijk van de oorzaak en ernst van de klachten. Naast cortisone injecties (gevoelig), wordt soms besloten af te wachten tot de klachten verdwijnen, bijvoorbeeld bij een zwangerschap. Na de bevalling verdwijnen de klachten vaak spontaan. Een brace of spalk kan helpen de klachten te verlichten.

Operatief ingrijpen

Traditioneel wordt vaak gekozen voor een operatie. De verbinding tussen pink- en duimmuis wordt doorgesneden waardoor meer ruimte ontstaat voor de buigpezen van de vingers en de zenuw (n.medianus).

Het herstel na de operatie kan enkele maanden duren. De kracht neemt niet direct toe en ook de doofheid in de vingers kan nog enige tijd aanhouden, omdat de zenuw tijd nodigheeft om te herstellen. Met de geopereerde hand is het bovendien moeizaam functioneren in de eerste 4-6 weken. Zoals bij elke operatie is er een kans op complicaties zoals: nabloedingen en infecties. Soms helpt de operatie niet voldoende en wordt er opnieuw geopereerd. Magere resultaten van behandelingen waren vaak te wijten aan gemiste diagnoses bij het ziekenhuisonderzoek.

Voorbeelden zijn het Scalenus syndroom, het Thoracaal Outlet syndroom ( TOS) – dit zijn vormen van nek-en schouder problematiek met uitstraling naar arm,pols en hand -, het Pronator Teres Syndroom , maar ook gecompliceerde fracturen in pols en hand.

Alternatief voor operatie

Er bestaat naast de injecties en de operatie nog een manier van behandelen. Deze is voor de patiënt minder ingrijpend. De behandeling bestaat uit tractie (het uit elkaar trekken) van het polsgewricht met een speciaal hiervoor ontwikkeld tractieapparaat.

In drie verschillende richtingen wordt 10 maal tractie uitgeoefend op de onderarm en pols. Door deze tractie ontspannen de structuren, spieren en banden, waardoor minder druk op de zenuw in de carpale tunnel wordt uitgeoefend. De tractie wordt gegeven via een band om de pols. De onderarm en elleboog worden met fixatie banden op de plaats gehouden. Over het algemeen wordt 2 a 3 maal per week behandeld. Meestal tekent succes zich na 6x al af. Gemiddeld zijn er 12 behandelingen nodig.

Heeft u vragen?

Fysio Medisch Centrum
Den Haag

Laan van Meerdervoort 211-L
2563 AA Den Haag
info@fysiomc.nl
070 - 205 73 73

In Den Haag is het tussen 06.00 tot 18.00 uur vrij parkeren.

07.30 - 18.00 uur
07.20 - 18.30 uur
08.30 - 20.00 uur
07.20 - 18.30 uur
08.30 - 20.00 uur
 08:00 - 14.00 uur
Fysio Medisch Centrum
Rijswijk

Visseringlaan 18
2288 ER Rijswijk
info@fysiomc.nl
070 - 406 35 45

In Rijswijk is het de gehele dag vrij parkeren.

08.30 - 18.30 uur
08:30 - 18.00 uur
07.20 - 18.30 uur
08.30 - 18.00 uur
07.20 - 18.30 uur
gesloten

Snel naar...

Contact