Een praktijk in ontwikkeling onze focus ligt op ontwikkeling en verbetering

Elleboog

Elleboog anatomie

De elleboog is het verbindende gewricht tussen de onderarm en de bovenarm. Het is bijzonder omdat het de 2 botten, spaakbeen en ellepijp (radius en ulna), van de onderarm verbindt met 1 bot (humerus) uit de bovenarm. De elleboog verzorgt daar zowel het buigen, als het draaien van de onderarm.

Elleboogklachten

Door overbelasting of repeterende activiteiten kunnen makkelijk elleboog blessures ontstaan. Hieronder vindt u een korte samenvatting van veelvoorkomende elleboogblessures;
 • Elleboog dislocatie, luxatie:
  Het elleboog gewricht kan uit de kom raken bij een trauma. Hierbij is er vaak letsel aan de weke delen, de spieren, banden en pezen. Na het reponeren (terugzetten) en stabiliseren van het gewricht is intensieve revalidatie nodig om weer tot volledige beweeglijkheid en functie te komen. 
 • Tenniselleboog:
  Een tenniselleboog of epicondylitis lateralis is een klacht waarbij, op de aanhechting van de pees aan het bot, een overbelasting plaatsvindt. Deze wordt veelal  veroorzaakt door een aanhoudende trekbelasting aan het bot door de strekspieren van de onderarm. Hierdoor raakt de pees overbelast waardoor deze kan opzwellen. Dit geeft pijn in de buitenzijde van de elleboog en klachten bij bijvoorbeeld handen schudden, iets oppakken, tillen of computerwerk. Onbehandeld kunnen er zelfs scheurtjes in het peesweefsel ontstaan.
 • Golferselleboog:
  Een golferselleboog of epicondylitis medialis is vergelijkbaar met de tenniselleboog. Alleen gaat het hier niet om de strekspieren van de onderarm maar de buigspieren. Deze klachten ervaart u aan de binnenzijde van de elleboog en kunnen vergelijkbare klachten geven. 
 • Slijmbeurs ontsteking elleboog:
  Een bursitis olecrani of studentenelleboog is een ontsteking van de slijmbeurs die zich op de punt van de elleboog bevindt. Dit geeft een duidelijk waarneembare zwelling aan de achterzijde van de elleboog en kan ontstaan door langdurig steunen op de elleboog. 
 • Elleboog fractuur:
  Een fractuur of breuk komt voor bij een plotseling trauma. Naast schade aan botstukken kan er ook een kneuzing van spieren, pezen, vaten en zenuwen ontstaan. Er zijn diverse soorten breuken mogelijk, van een scheurtje tot complexe meervoudige breuken die met operaties weer hersteld moeten worden. Fysiotherapie wordt ingezet als revalidatie bij het herstel van de botten en de weke delen. 
 • Binnenband scheur elleboog:
  Het beschadigen van het Mediale Collaterale Ligament (MCL) van de elleboog kan door een plotseling trauma of repeterende overbelasting, zoals veelvuldig werpen, voorkomen. Er zijn meerdere gradaties van schade waarbij klachten als pijn en stijfheid tot een instabiel gevoel van de elleboog voorkomen. Een grondig onderzoek is noodzakelijk om de mate van schade te kunnen vaststellen. Soms wordt hierbij een echo-apparaat ingezet. 
 • Uitstralende pijn elleboog:
  Los van lokale weefsel problemen kan in de elleboog ook uitstralende pijn of referred pain worden waargenomen. Deze pijn kan van een zenuwbeknelling in de nek of bij de schouder komen. Ook geven sommige triggerpoints uitstraling rondom de elleboog. Lees hierover meer bij de behandeling Dry Needling. 
Hoe pakt Fysio Medisch Centrum dit aan?

De therapeuten van Fysio Medisch Centrum zijn zeer bekwaam in het behandelen van de elleboogpijn. Met ondersteuning van een echografisch onderzoek kan bepaald worden of er behandeld moet worden, of dat u juist moet rusten. Wij werken daarbij volgens de laatste wetenschappelijke methoden. Dit garandeert een behandeling toegesneden op uw persoonlijke situatie. Wanneer u een behandeltraject ingaat  zult u zelf altijd actief aan de slag moeten met rekken en het opbouwen van de belastbaarheid van de spier/pees. Deze aanpak wordt veelal met een lokale behandeling ondersteund.

Heeft u vragen?

Fysio Medisch Centrum
Laan van Meerdervoort

Laan van Meerdervoort 211-L
2563 AA Den Haag
info@fysiomc.nl
070 - 5002216

In Den Haag is het tussen 06.00 tot 18.00 uur vrij parkeren.

 08.00 - 18.20 uur
 08:00 - 18.00 uur
 08.30 - 17:30 uur
 07:20 - 18.20 uur
 08:00 - 17.00 uur
Fysio Medisch Centrum
Statenkwartier

Eisenhowerlaan 77 A
2517 KK Den Haag
info@fysiomc.nl
070 - 5002216

Er bevind zich onder het pand van de Eisenhowerlaan een parkeergelegenheid.

    09:00 - 17:30 uur
    07.20 - 18.00 uur
    07:20 - 18.00 uur
    08:30 - 18.00 uur
    07:20 - 18:00 uur

Snel naar...

Contact