Een praktijk in ontwikkeling onze focus ligt op ontwikkeling en verbetering

Schouder

super specialist

Schouder anatomie

De schoudergordel wordt gevormd door de bovenarm (humerus), het sleutelbeen (clavicula), het schouderblad (scapula), de thorax en de ribben. De schouder is een zeer beweeglijk gewricht welke bestaat uit een grote kop en een relatief kleine kom. Dit geeft het gewricht een grote beweeglijkheid maar weinig ‘benige’ stabiliteit. De stabiliteit van de schoudergordel wordt grotendeels geregeld door een aantal omliggende spieren (rotator cuff musculatuur).

Schouderpijn

Schouderpijn kan acuut ontstaan door bijvoorbeeld een verdraaiing of val. Soms ontstaan de klachten langzaam, door een herhaaldelijke of langdurige statische beweging of houding. Hierdoor wordt de balans tussen verschillende spieren en gewrichten verstoord en ontstaat er een instabiliteit. Deze instabiliteit in de schoudergordel zorgt er vaak voor dat pezen of slijmbeurzen knel komen te zitten of overbelast worden, dat pijn in schouder en bovenarm als gevolg heeft. De pijn kan uitstralen in de gehele arm of naar de nek of rug. Hieronder vindt u een korte samenvatting van veel voorkomende schouder blessures;  

  • Slijmbeursontsteking
    Een bursitis subacromialis is een ontsteking van ontsteking van de slijmbeurs die zich onder het schouderdak bevindt. Dit geeft pijn in en rondom de schouder. Vaak is het pijnlijk om de arm te heffen. Een echo kan uitsluitsel geven of deze structuur ontstoken is. Deze aandoening valt onder het ‘Sub Acromiaal Pijn Syndroom’ of SAPS. 
  • Impingement schouder:
    Een inklemming onder het schouderdak wordt nu het ‘Sub Acromiaal Pijn Syndroom’ (SAPS) genoemd. Er is hierbij sprake van pijn door ontsteking van de slijmbeurs, de pezen van de stabiliserende spieren van de schouder (rotator cuff) en in sommige gevallen de lange bicepspees. Door de zwelling wordt de ruimte tussen de kop en het dak van de kom kleiner waardoor de weke delen inklemmen bij bewegingen van de arm omhoog. Deze klachten kunnen primair voorkomen maar zijn vaak het gevolg van problemen elders, zoals een instabiliteit of pees- of kapselschade.  
  • Neuralgische Amyotrofie:
    NA is een aandoening van de zenuwen rond het schouderblad, die wordt gekenmerkt door terugkerende aanvallen van zenuwpijn in de schouder, arm en/of hand. Met als gevolg een gehele of gedeeltelijke verlamming van de spieren op deze plaatsen. De schoudergordel moet hierdoor een andere manier van bewegen en samenwerken aanleren dat tot overbelasting en verminderde mobiliteit en coördinatie kan leiden. 
  • Frozen shoulder:
    Een frozen shoulder begint met toenemende pijn in de schouder. Deze pijn komt door een ontsteking binnenin het gewrichtskapsel van de schouder. In de loop van enkele weken tot maanden wordt de schouder steeds stijver. Er wordt gesproken van een frozen shoulder als de arm in minstens 3 richtingen verminderd beweegt. Soms ontstaat een frozen shoulder na een val of operatie, maar vaak is er geen duidelijke oorzaak aan te wijzen. Bij diabetes mellitus, schildklieraandoeningen, epilepsie, de ziekte van Dupuytren, hart- en longaandoeningen of de ziekte van Parkinson komt een frozen shoulder vaker voor. Uit recent onderzoek blijkt dat ook langdurige stress een belangrijke rol kan spelen.
  • Artrose:
    De kwaliteit van het kraakbeen van de schouder kan afnemen door langdurige belasting of ervaren letsels in het verleden. Hierdoor wordt het gewricht stijf en bewegingen pijnlijk. Artrose kan zowel voorkomen in het gewricht tussen de bovenarm en het schouderblad (Glenohumeraal) als het schouderblad en het sleutelbeen (AC). 
  • Thoracic Outlet Syndrome:
    TOS is een verzamelnaam voor aandoeningen waarbij bloedvaten en zenuwen in het schoudergebied bekneld raken. Dit kan acuut optreden door een val maar ook door aangeboren afwijkende anatomie of repeterende belasting waarbij de ruimte rondom de vaten en zenuwen regelmatig verkleind wordt (bijvoorbeeld bij kappers, schilders, zwemmers en volleyballers). Kenmerkend zijn verminderde kracht, pijnklachten en tintelingen of een slapend gevoel in de arm en hand. 
Hoe pakt FysioMC dit aan?

Schouderklachten kunnen uw leven behoorlijk beïnvloeden. Soms zoveel dat u niet meer kan werken of sporten. De fysiotherapeuten van FysioMC gaan hier direct mee aan de slag. De behandeling start met een goede analyse van het schouderprobleem, waarbij vaak een echo wordt gemaakt om exact te zien wat de oorzaak van het probleem is. Op basis van het onderzoek wordt een behandelplan gemaakt. In het behandelplan wordt vaak gebruik gemaakt van oefentherapie om de compensatiestrategieën aan te pakken. Om de beste resultaten te behalen wordt er van U een actieve inzet gevraagd. 

Indien de klachten sport gerelateerd zijn, wordt een speciaal sportspecifiek programma gemaakt, met als doel volledige sporthervatting en preventie van toekomstige blessures.

Heeft u schouderpijn en bent u benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Neem dan contact op met Bastiaan Oosterhaven. Bas is lid van het Schoudernetwerk Randstad West.

Heeft u vragen?

Fysio Medisch Centrum
Laan van Meerdervoort

Laan van Meerdervoort 211-L
2563 AA Den Haag
info@fysiomc.nl
070 - 5002216

In Den Haag is het tussen 06.00 tot 18.00 uur vrij parkeren.

 08.00 - 18.20 uur
 08:00 - 18.00 uur
 08.30 - 17:30 uur
 07:20 - 18.20 uur
 08:00 - 17.00 uur
Fysio Medisch Centrum
Statenkwartier

Eisenhowerlaan 77 A
2517 KK Den Haag
info@fysiomc.nl
070 - 5002216

Er bevind zich onder het pand van de Eisenhowerlaan een parkeergelegenheid.

    09:00 - 17:30 uur
    07.20 - 18.00 uur
    07:20 - 18.00 uur
    08:30 - 18.00 uur
    07:20 - 18:00 uur

Snel naar...

Contact