Een praktijk in ontwikkeling onze focus ligt op ontwikkeling en verbetering

Heup

Het heupgewricht is een opgebouwd uit een heupkop (caput femoris) en een heupkom (acetebulum). Het heupgewricht is een kogelgewricht dat het aan de ene kant heel stabiel maakt maar ook heel bewegelijk. De heupkom is een onderdeel van het bekken en de heupkop maakt onderdeel uit van het bovenbeen. Het heupgewricht is de schakel tussen de romp en het been en moet alle krachten daarvan overbrengen. Dit alles wordt ondersteund door het gewrichtskapsel en sterke bil-, been- en bekkenspieren.

Heup pijn 
Heup- en bekkenklachten komen voor in alle leeftijdscategorieën. Ook komen ze nagenoeg even vaak voor bij mannen als bij vrouwen. Heupklachten worden met name ervaren in de lies, met uitstraling naar de voorzijde van het bovenbeen, aan de zijkant van het been en in de lage rug.
Hieronder is een korte samenvatting van de meest voorkomende heupblessures te lezen; 
  • Artrose:
    Een vermindering van de kwaliteit van het gewrichtskraakbeen geeft in de heup vaak een afname aan beweeglijkheid en pijn rondom de liesregio tot gevolg. De schade aan het kraakbeen valt niet meer te herstellen, maar aan het vergroten van de beweeglijkheid en het verminderen van de pijn is veel te doen.
  • Slijmbeursontsteking:
    Een bursitis trochanterica geeft pijn rond de plek waar de slijmbeurs is gelegen, de buitenzijde van de heup. Vaak geeft lopen of liggen op deze plek pijnklachten. De klachten kunnen ontstaan door een veranderde spanning in de structuren rondom de heup. Aangezien dit diverse oorzaken kan hebben is een uitgebreid en grondig onderzoek noodzakelijk. 
  • Osteoporose en heupfracturen:
    Het breken van de heup/bovenbeen botten kan ten gevolg van een val of aanrijding. Dit kan echter ook gebeuren door osteoporose. Hierbij worden de botten broos door te snelle botontkalking. Dit kan ontstaan door leeftijd, erfelijke belasting, gebruik van bepaalde medicatie of bepaalde aandoeningen (reuma, ziekte van Crohn). Osteoporose komt meer bij vrouwen voor. Een gezonde leefstijl, voldoende beweging en de juiste voedingsstoffen kunnen het herstel na een (osteoporotische) breuk bevorderen. 
  • Piriformus syndroom:
    Het piriformus syndroom kenmerkt zich door diepe bilpijn welke kan uitstralen naar de achterkant van het bovenbeen. De klachten ontstaan door het verkrampen van een diepe bilspier (de piriformus) waardoor een dikke zenuwbundel (nervus ischiadicus) wordt geïrriteerd. De klachten kunnen door overbelasting of een val komen maar ook door anatomische afwijkingen. Bij sommige mensen loopt de zenuwbundel namelijk door de spier heen dat sneller tot klachten kan leiden. 
  • Pijn in de lies:
    Liespijn is een veel voorkomende blessure bij sporters. Hierbij wordt pijn gevoeld aan de binnenzijde van het bovenbeen in de liesregio bij het naar binnen of buiten bewegen of draaien van het been. Vaak ligt de oorzaak bij acuut letsel van de liesspieren (adductoren). Een langdurig verstoord patroon vanuit de heup, het bekken en de rug kunnen echter ook liespijn veroorzaken. 
  • Totale heup prothese:
    Een nieuwe heup kan nodig zijn na een forse breuk op oudere leeftijd, een aandoening als avasculaire necrose, waarbij het heupbot zwakker wordt en inzakt, of bij vergevorderde artrose. Tijdens de operatie wordt een gedeelte van het bovenbeen verwijderd en een nieuwe kop geplaatst. Het bekken wordt iets uitgeslepen en krijgt een nieuwe kom. Hierna volgt een revalidatietraject dat enkele maanden in beslag kan nemen. 
Hoe pakt FysioMC dit aan?
Het is van uiterste belang dat u alles kunt blijven doen in het dagelijks leven. Door een pijnlijke, stijve heup kunt u vaak hierin beperkt worden. Vaak moet op de behandelbank middels manuele technieken de stijfheid verminderd worden. Dit wordt dan ondersteund door actieve oefeningen. 

De therapeuten hebben jarenlange ervaring in het revalideren van nieuwe heupen. Wanneer u uit het ziekenhuis ontslagen bent zullen wij u, volgens specifieke protocollen, weer op de been helpen. Hierbij is het versterken van de heupspieren van groot belang. Samen werken wij aan een de hand van een duidelijk plan aan uw individuele doelstellingen.

Heeft u vragen?

Fysio Medisch Centrum
Laan van Meerdervoort

Laan van Meerdervoort 211-L
2563 AA Den Haag
info@fysiomc.nl
070 - 5002216

In Den Haag is het tussen 06.00 tot 18.00 uur vrij parkeren.

 08.00 - 18.20 uur
 08:00 - 18.00 uur
 08.30 - 17:30 uur
 07:20 - 18.20 uur
 08:00 - 17.00 uur
Fysio Medisch Centrum
Statenkwartier

Eisenhowerlaan 77 A
2517 KK Den Haag
info@fysiomc.nl
070 - 5002216

Er bevind zich onder het pand van de Eisenhowerlaan een parkeergelegenheid.

    09:00 - 17:30 uur
    07.20 - 18.00 uur
    07:20 - 18.00 uur
    08:30 - 18.00 uur
    07:20 - 18:00 uur

Snel naar...

Contact