Een praktijk in ontwikkeling onze focus ligt op ontwikkeling en verbetering

Enkel- en voet

Het enkelgewricht bestaat uit drie botdelen: het kuitbeen (fibula) en scheenbeen (tibia) en het bovenste sprongbeen (talus). Deze drie botdelen vormen samen een gewricht, wat door een kapsel omgeven is. Dit kapsel wordt op zijn beurt verstevigd door pezen en banden die voor de stabiliteit van de enkel zorgen. Het onderste gedeelte van de voet is in onder te verdelen in drie gebieden, de voorvoet, de middenvoet en de achtervoet met in totaal 26 verschillende botten. 

Klachten aan de enkel
De enkels en voeten dragen het hele lichaam. Deze gebieden moet daarom sterk maar ook flexibel zijn. Stabiliteit en beweeglijkheid zijn daarom zeer van belang. Acute trauma’s zoals verzwikken kunnen problemen veroorzaken in het belasten van de enkel en voet. Ook langdurige (statische) belasting en het afnemen van de stabiliteit van de voet kunnen problemen in het lopen en gaan geven. 

Hieronder is een samenvatting van de meest voorkomende aandoeningen in de enkel- en voetregio weergegeven; 
  • Inversietrauma:
    Het zwikken van de enkel komt veel voor tijdens diverse sporten. De voet draait naar binnen en de weke delen rond de buitenste enkel komen onder spanning. Hierbij kunnen de buitenste banden van de enkel verrekken en inscheuren. Daarnaast kan aan de binnenkant een botkneuzing ontstaan. Direct na het trauma zwelt de enkel vaak op. Ook kan er blauwkleuring te zien zijn. Dit geeft een indicatie van de mate van schade. Soms is het kuitbeen iets uit positie getrokken wat aanhoudende klachten kan veroorzaken. De enkel heeft enkele weken tot maanden rust en gedoseerde belasting nodig om te herstellen. Grondig onderzoek is noodzakelijk voor een goed advies en volledig herstel.  
  • Achillespees klachten:
    De achillespees is een grote dikke pees die de kuitspieren met de hak verbindt. Pijn rondom deze plek kan acuut ontstaan door een scheur (zweepslag) of door repeterende overbelasting waardoor een ontstekingsreactie optreedt. Bij acuut letsel is direct grondig onderzoek noodzakelijk. Een ruptuur kan door middel van een operatie gehecht worden. In geval van een ontsteking is het zaak te achterhalen waardoor de overbelasting wordt veroorzaakt. Pezen zijn slecht doorbloed en herstellen daardoor vaak langzaam. Het creëren van voorwaarden voor herstel geeft de pees een goede start. 
  • Hallux Valgus:
    Dit is een vergroeiing van de grote teen. De teen neigt naar binnen waardoor de bal van de voet naar buiten komt en extra druk te verduren krijgt tijdens lopen en dragen van smalle schoenen. Het dragen van de juiste schoenen, aanmeten van steunzolen en soepel houden van de voetbotjes kunnen helpen om de klachten te verminderen. In het uiterste geval is een operatie mogelijk. Hierbij wordt de teen recht gezet, dit geeft vaak wat stijfheid in de teen en een lang revalidatietraject. 
  • Instabiliteit:
    Bij een instabiel gevoel in de enkel spreken we van instabiliteit. Vaak liggen meerdere inversietrauma’s hier ten grondslag aan. Als de buitenste enkelbanden en het kapsel vaak opgerekt en gescheurd zijn geweest kan het zijn dat ze niet meer de oude stevigheid terug krijgen. Het trainen van de kleine voetspieren en onderbeenspieren is een goede eerste stap naar herstel. Mocht dit niet baten dan kan verder onderzoek en behandeling door een orthopeed geïndiceerd zijn. Deze kan door middel van een operatie de enkel te verstevigen. Hierna volgt een herstel traject dat enkele maanden in beslag kan nemen. 
  • Artrose:
    Het overmatig slijten van het gewrichtskraakbeen van de enkel kan opstartpijn, ochtendpijn, stijfheid, standsafwijkingen en zwelling tot gevolg hebben. De klachten kunnen posttraumatisch (na het breken van enkel botten) of door langdurige overbelasting komen. Vaak wordt gekeken in hoeverre de beweeglijkheid verbeterd kan worden door middel van mobilisaties, oefentherapie en goed schoeisel. Bij onvoldoende effect is verder onderzoek door een orthopeed geïndiceerd. 
  • Fracturen:
    Een breuk komt voor bij een plotseling trauma. Naast schade aan de botstukken kan er ook een kneuzing van spieren, pezen, vaten en zenuwen ontstaan. In de enkel zijn diverse breuken mogelijk. Sommige zijn eenvoudig met gips en een periode van rust te genezen. Meer complexe breuken, waarbij diverse botstukken beschadigd zijn, brengen vaak ook meer weke delen letsel met zich mee. Soms is het hierbij nodig om de botten met pinnen en schroeven aan elkaar te hechten. De fysiotherapie kan dan ook verschillen van slechts het geven van adviezen tot langdurige intensieve mobilisaties en oefentherapie sessies. 
  • Hielspoor:
    Hielspoor is een veelgehoorde term. Dit betreft het neerslaan van kalk in de peesplaat onder de voet, vaak rondom de hak. Echter, weinig mensen die een ‘hielspoor’ hebben hebben daadwerkelijk kalk in de pees. Vaak gaat er een ontsteking van de peesplaat, een fasciitis plantaris, aan vooraf. Een echo kan uitsluitsel bieden of er sprake is van kalk of van een ontstekingsreactie. Middels tapen, oefeningen, goed schoeisel, steunzolen en diepe fricties kunnen deze klachten verminderd worden.  
Hoe pakt FysioMC dit aan?

De professionals van FysioMC zijn zeer bedreven in de behandeling van enkelproblemen. Al jarenlang werken ze samen met gespecialiseerde orthopeden en podologen omdat een enkelklacht vaak een samenwerking verlangt. Tijdens het eerste consult wordt gekeken hoe u op de voet loopt, of de stabiliteit in orde is en of de enkel voldoende beweegt. Aan de hand van meerdere onderzoekstechnieken wordt de behandelstrategie bepaald, die zich dan vertaalt in een behandelplan.

Hierin is vaak het doel het verminderen van pijn, het verbeteren van de functie (mobiliteit, beweeg- en spierfunctie), het opheffen van blokkades en het weer kunnen uitvoeren van activiteiten. Daarbij krijgt u een theoretische onderbouwing van alle achtergronden, de ontstaanswijze en factoren die een belangrijke rol spelen in het herstel. Tenslotte krijgt u nog adviezen om herhaling van de klacht te voorkomen. 

Heeft u een acuut enkelletsel, wacht dan niet te lang met contact opnemen. Vraag naar Rianne en Yentl voor diagnostiek en behandeling.

Heeft u vragen?

Fysio Medisch Centrum
Laan van Meerdervoort

Laan van Meerdervoort 211-L
2563 AA Den Haag
info@fysiomc.nl
070 - 5002216

In Den Haag is het tussen 06.00 tot 18.00 uur vrij parkeren.

 08.00 - 18.20 uur
 08:00 - 18.00 uur
 08.30 - 17:30 uur
 07:20 - 18.20 uur
 08:00 - 17.00 uur
Fysio Medisch Centrum
Statenkwartier

Eisenhowerlaan 77 A
2517 KK Den Haag
info@fysiomc.nl
070 - 5002216

Er bevind zich onder het pand van de Eisenhowerlaan een parkeergelegenheid.

    09:00 - 17:30 uur
    07.20 - 18.00 uur
    07:20 - 18.00 uur
    08:30 - 18.00 uur
    07:20 - 18:00 uur

Snel naar...

Contact