Snel & effectief rugpijn weg

Rug

De rug is grofweg op te delen in twee stukken. De bovenrug met de ribben welke de thoracale wervelkolom vormen en de onderrug waar het bekken aan vast zit, de lumbale wervelkolom. De rug is een zeer belangrijk onderdeel van het houding- en bewegingsapparaat. De rug is eigenlijk de basis waar vanuit alles vertrekt. Zo zijn de niet alleen de ledematen direct hieraan gekoppeld, maar ook de besturing van de organen. De wervelkolom is opgebouwd uit 24 wervels. Tussen deze wervels zitten de tussenwervelschijven die de grote krachten waarin we dagelijks worden blootgesteld moeten verwerken. Achter deze schijven, maar door wervels loopt het centrale zenuwstelsel (ruggenmerg) dat alles in het lichaam aanstuurt.

Rugpijn

Rugpijn is een veel voorkomend probleem. Rugklachten komt heel vaak voor, ongeveer 80% van de mensen tussen de 20 en 50 heeft wel eens rugklachten gehad. Dit kan zich uiten als een zeurende of stekende pijn in de rug, die soms uitstraalt naar bil en/of been. Lage rugpijn wordt meestal veroorzaakt door een overbelasting. Meestal heeft dit te maken met een langdurige statische houding of een plotselinge verkeerde beweging. Vaak zijn de klachten niet direct terug te brengen naar één fysieke oorzaak, maar hebben zaken als stress, werkhouding, conditie of bijvoorbeeld lang zitten een aanzienlijke rol in het klachtenbeeld. Hieronder volgt een korte samenvatting van een aantal veel voorkomende rugklachten; 
  • Lumbago of spit:
    Dit zijn acute lage rugklachten die gepaard gaan met pijn in de onderrug en billen, soms met uitstraling naar de benen en stijfheid.De oorzaak ligt vaak in een overbelasting, verkeerde beweging, stressvolle periode of slechte conditie. Hierdoor neemt de conditie van de coördinerende rugspieren af waardoor tijdens bepaalde bewegingen een zenuw in de knel kan komen te zitten. Deze heeft enkele weken nodig om te herstellen. 
  • Ischias of beenpijn:
    De Nervus Ischiadicus is een dikke zenuwbundel van de zenuwen die vanuit de onderrug naar buiten komen. Deze bundel loopt tussen de diepe bilspieren door en stuurt het been aan. Bij veranderde spanning van de bilspieren kan een irritatie van de ischiadicus ontstaan waardoor tintelingen, uitstraling, een dof gevoel en verminderde kracht in het been kan worden gevoeld. Deze klachten kunnen ontstaan door overbelasting, stress, artrose maar komen ook tijdens zwangerschap voor door verweking van de bekkenbanden. 
  • Artrose:
    Bij artrose in de rug vermindert het kraakbeen van de tussenwervelschijven. Dit maakt de rug stijf en stabiel. Meestal ontstaat artrose in de rug door ouderdom maar er kan ook een erfelijke of familiaire aanleg zijn. Langdurige zware belasting (door bepaald werk), een ongeluk of repeterende rugklachten in het verleden geven vaak meer kans op artrose. 
  • Hernia:
    Een Hernia Nuclei Pulposi (HNP) is een uitstulping van een tussenwervelschijf. Als deze op een zenuwwortel drukt kan dit pijn, uitstraling, tintelingen, een doof gevoel of zelfs uitvalsverschijnselen geven van het verzorgingsgebied van die zenuw in het been en de voet. Dit kan in enkele weken natuurlijk genezen maar in sommige gevallen is verder onderzoek door een neuroloog geïndiceerd.  
  • Syndroom van Tietze:
    Bij het syndroom van Tietze is het kraakbeen, dat de ribben aan het borstbeen verbindt, van één of meerdere ribben ontstoken. Dit geeft pijn en druk op de borst, moeite met ademen en klachten bij het bewegen van de bovenrug. Een juiste manier van ademhalen en verminderen van bindweefselspanning rondom het borstbeen kunnen helpen bij het onder controle krijgen van de klachten. 
  • Rib blokkade:
    Bij een pijnlijke borstkas of stekende pijn tussen de schouderbladen kan het zijn dat het gewricht tussen een wervel en een rib minder beweeglijk is. Meestal geeft dit ook stijfheid in de boven en onderliggende rib en verkramping van de omringende spieren. Dit kan ontstaan door een ander ademhalingspatroon (hyperventilatie) maar ook door een verkeerde (te statische) lichaamshouding. 
Hoe pakt FysioMC dit aan?

Bewegen speelt een essentiële rol in het beter worden van uw rugklachten. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat actief blijven bewegen helpt bij het genezen en voorkomen van rugklachten. Bij FysioMC maken wij daarom nagenoeg altijd gebruik van een actief oefenprogramma voor de rug, ondersteund door een lokale behandeling. In het persoonlijke plan leggen we vast wat uw wensen en  doelen zijn, zodat we resultaatgericht kunnen werken. Oefeningen thuis zijn een belangrijk onderdeel van de behandeling.

Omdat er verschillende therapeuten van FysioMC gespecialiseerd zijn in Manuele Therapie kunt u het beste bij één van deze therapeuten terecht voor wervelkolom gerelateerde klachten. Omdat de therapeuten anders te werk gaan kan het soms voorkomen dat de ene therapie beter lijkt te werken dan een andere. Geef daarom aan wat uw eigen ideeën en visies zijn zodat wij samen tot een zo optimaal mogelijk behandelplan kunnen komen.

Heeft u vragen?

Fysio Medisch Centrum
Laan van Meerdervoort

Laan van Meerdervoort 211-L
2563 AA Den Haag
info@fysiomc.nl
070 - 5002216

In Den Haag is het tussen 06.00 tot 18.00 uur vrij parkeren.

 08.00 - 18.20 uur
 08:00 - 18.00 uur
 08.30 - 17:30 uur
 07:20 - 18.20 uur
 08:00 - 17.00 uur
Fysio Medisch Centrum
Statenkwartier

Eisenhowerlaan 77 A
2517 KK Den Haag
info@fysiomc.nl
070 - 5002216

Er bevind zich onder het pand van de Eisenhowerlaan een parkeergelegenheid.

    09:00 - 17:30 uur
    07.20 - 18.00 uur
    07:20 - 18.00 uur
    08:30 - 18.00 uur
    07:20 - 18:00 uur

Snel naar...

Contact