Een praktijk in ontwikkeling onze focus ligt op ontwikkeling en verbetering

Nek

De nek is opgebouwd uit 7 cervicale wervels die zich aan de achterzijde van de hals bevinden. Tussen deze wervels zitten tussenwervelschijven (discus). Deze tussenwervelschijven werken als schokdempers en zorgen dat er genoeg ruimte tussen de nekgewrichten is zodat deze vrij kunnen bewegen. In vergelijking met de wervels van de onderrug en bovenrug zijn de nekwervels relatief klein. Toch kent deze regio de grootste beweeglijkheid van de gehele wervelkolom. De bewegingen worden nauwkeurig aangestuurd door de spieren rondom de nek. De grote oppervlakkige spieren (bijvoorbeeld de monnikskapspier) zorgen voor grote bewegingen. Onder deze grote spieren zitten kleinere spieren die ervoor zorgen dat het hoofd, binnen die grote bewegingen, overeind blijft. Deze spieren zorgen samen met kapsels en banden voor de stabiliteit van de nek.

Nekpijn

Bij een inactieve houding of verminderde activiteit van de stabiliserende spieren kunnen de grote oppervlakkige spieren overbelast worden. Deze overbelasting kan een pijnlijk spanning veroorzaken met mogelijk als gevolg hoofdpijnklachten of uitstraling in de schouders en armen. Ook stress kan hierbij een grote rol spelen. Een matige conditie van de spieren, in combinatie met een langdurige statische belasting, is veelal de oorzaak van nekpijn. Daarnaast kan nekpijn nog andere oorzaken hebben zoals degeneratie of een ongeval. Hieronder vindt u een kort samenvatting van klachten gerelateerd aan de nek;
  • Artrose:
    Bij artrose in de nek vermindert het kraakbeen van de kleine gewrichtjes aan de zijkant van de wervels (facetgewrichten). Hierdoor wordt de nek minder soepel en wordt bewegen lastiger. Artrose in de nek komt voornamelijk bij ouderen voor. Langdurige belasting van de nek kan ook een mogelijke oorzaak zijn. Verder kunnen, na een trauma of ongeluk, tussenwervelschijven beschadigd raken waardoor eerder artrose in de nek ontstaat.
  • Whiplash:
    Een whiplash wordt veroorzaakt door een flexie-extensie trauma van de nek, welke kan optreden door bijvoorbeeld een aanrijding of val. Hierbij komen de weke delen (spieren, pezen, kapsel) van de nek onder hoge spanning waardoor microscopische schade kan ontstaan. Naast nekpijn kunnen hoofdpijn, uitstraling naar de schouders en cognitieve stoornissen als concentratiegebrek, duizeligheid en vermoeidheid voorkomen. 
  • Nek hernia:
    Een cervicale hernia komt vaak laag in de nek voor, tussen de 5e, 6e en 7e nekwervel. Hierbij puilt de tussenwervelschijf uit en drukt tegen een zenuw. Dit kan pijn, tintelingen en een dof gevoel veroorzaken in het verzorgingsgebied van die zenuw; de schouder, bovenarm en zelfs in de hand. Langdurige statische belasting of artrose van de nek kunnen een oorzaak zijn van deze klachten. 
  • Hoofdpijn:
    Er wordt onderscheid gemaakt tussen cervicogene hoofdpijn, spanningshoofdpijn en migraine. De eerste twee varianten hebben vaak een oorsprong vanuit de nek. Verminderde beweeglijkheid van bepaalde gewrichten, spanning of triggerpoints in bepaalde spieren, een hoofd- of nektrauma of langdurige statische belasting kunnen ten grondslag liggen aan de klachten. Een stressvolle context kan ook een oorzaak zijn. Door een uitgebreid vraaggesprek kan worden achterhaald welke vorm van hoofdpijn u heeft en welke behandelvorm de meeste kans van slagen heeft. 
  • Hyperventilatie:
    Hierbij probeert het lichaam op een snelle manier veel zuurstof tot zich te nemen door een hoge borstademhaling aan te nemen. Dit kan in levensbedreigende situaties (verdrinken, wegspringen voor een auto) voorkomen, maar komt ook voor in stressvolle contexten waarbij geen lichamelijke activiteit vereist wordt. De hulpademhalingsspieren aan de zijkant van de hals en de voorkant van de borst kunnen hierdoor worden overbelast, dat nekklachten, duizeligheid en hoofdpijn tot gevolg kan hebben. 
Hoe pakt FysioMC dit aan?

Nekpijn kan ongelofelijk pijnlijk en hinderlijk zijn. Bij FysioMC krijgt u de best mogelijke aanpak. Eerst wordt er een uitgebreid onderzoek uitgevoerd, waarbij alle lichamelijke, geestelijke en ergonomische factoren worden bekeken. Vaak kan een manueel therapeut beoordelen of alle nek gewrichten goed bewegen. Indien er blokkades gevonden worden kan de manueel therapeut dit snel verhelpen.  

Wanneer u pijn heeft is het van groot belang om de nek actief te blijven bewegen. Hierdoor is de pijn vaak sneller onder controle te krijgen. Het is daarom belangrijk dat er duidelijk uitgelegd wordt wat er precies aan de hand is zodat u weet wat u wel en niet kan doen. Daarnaast wordt altijd een preventieve scholing gegeven, waarbij mogelijke belemmerende factoren besproken worden. Door dit verbeterde inzicht kunt u in de toekomst voorkomen dat er klachten ontstaan. 

Loop niet door met uw nekklachten. Neem vandaag nog contact op met onze manueel therapeut; Bastiaan, voor onderzoek en behandeling.

Heeft u vragen?

Fysio Medisch Centrum
Laan van Meerdervoort

Laan van Meerdervoort 211-L
2563 AA Den Haag
info@fysiomc.nl
070 - 5002216

In Den Haag is het tussen 06.00 tot 18.00 uur vrij parkeren.

 08.00 - 18.20 uur
 08:00 - 18.00 uur
 08.30 - 17:30 uur
 07:20 - 18.20 uur
 08:00 - 17.00 uur
Fysio Medisch Centrum
Statenkwartier

Eisenhowerlaan 77 A
2517 KK Den Haag
info@fysiomc.nl
070 - 5002216

Er bevind zich onder het pand van de Eisenhowerlaan een parkeergarage.

    09:00 - 17:30 uur
    07.20 - 18.00 uur
    07:20 - 18.00 uur
    08:30 - 18.00 uur
    07:20 - 18:00 uur

Snel naar...

Contact


Wij zijn onderdeel van:

Rug Expertise Centrum