Een praktijk in ontwikkeling onze focus ligt op ontwikkeling en verbetering

Hand & pols

Pols en hand anatomie            

De pols en hand zijn opgebouwd uit meerdere beentjes die bedekt zijn met kraakbeen. In totaal geven 27 botten, 8 handwortelbeentjes, 5 middenhandsbeentjes en 14 vingerkootjes, de mogelijkheid voor vele complexe en specifieke bewegingen. De vele gewrichtjes worden door kapsels en banden omgeven en aangestuurd door kleine spieren die de coördinatie en stabiliteit in deze regio waarborgen. 

Pols en handklachten

In  de pols kunnen diverse problemen ontstaan, hieronder vindt u een korte samenvatting van veel voorkomende hand- en pols blessures;
  • Artrose:
    Vaak omschreven als slijtage van het kraakbeen tussen de gewrichtjes. De afname van kwaliteit van het kraakbeen is een degeneratief proces dat vrijwel bij iedereen in meer of mindere mate voorkomt. Het ontstaat vaak door langdurige belasting op bepaalde wijze en kan pijn, zwelling en stijfheid in de pols en hand geven. 
  • Syndroom van Quervain:
    Hierbij is er pijn en zwelling aan de duimzijde van de pols door irritatie of ontsteking van de peesschede (de huls) van de duimpezen. Dit ontstaat vaak door overbelasting en komt bijvoorbeeld voor bij bepaalde sporters als volleyballers en racket sporters, of bij jonge moeders, door het vasthouden en tillen van de baby. 
  • Pols fractuur:
    Een fractuur of breuk komt voor bij een plotseling trauma. Naast schade aan botstukken kan er ook een kneuzing van spieren, pezen, vaten en zenuwen ontstaan. Er zijn diverse soorten breuken mogelijk, van een scheurtje tot verplaatsing van botstukken die met operaties weer hersteld moeten worden. Fysiotherapie wordt ingezet als revalidatie bij het herstel van de botten en de weke delen. 
  • Carpaal tunnelsyndroom:
    Bij het CTS is er sprake van verminderde ruimte in de carpale tunnel, waardoor een hand zenuw bekneld raakt. Dit geeft een dof, tintelend gevoel in de duim en vingers en kan uitstraling geven in de elleboog en zelfs tot de schouder. Deze klachten komen regelmatig voor tijdens zwangerschap door verandering van hormonen maar kunnen ook voorkomen door andere oorzaken. 
  • Triggervinger:
    Hierbij heeft een bepaalde vinger (vaak de ringvinger of duim) moeite met volledig strekken door het ontsteken van de buigpezen van de vinger. Soms zit er een pijnlijke verdikking in de handpalm. De aandoening komt voor bij mensen met reuma of diabetes en vaak in combinatie met CTS.
  • Cubitale tunnel syndroom:
    Anders dan de carpale tunnel is de cubitale tunnel bij de elleboog gelegen. Verminderde ruimte in dit gebied kan ook beknelling van een zenuw geven. Dit is te voelen aan de pinkzijde van de hand, vergelijkbaar met het stoten van het ‘telefoonbotje’. 
  • Peesontsteking:
    Een peesontsteking of tendinopathie kan op meerdere plekken in het lichaam voorkomen. In de hand en pols regio kan dit zwelling, pijn, verminderde kracht en beweeglijkheid veroorzaken. Vaak is overbelasting op welke manier dan ook de oorzaak van een irritatie aan een pees of peesschede. Onbehandeld kan dit tot een ontsteking leiden. 
Hoe pakt FysioMC dit aan?

Het onderzoek van de pols vraagt een zeer secure aanpak. Yentl heeft zich toegelegd op dit onderzoek. Door de complexiteit van de vele gewrichten en pezen is het maken van een diagnose een echte puzzel. Bij de behandeling zal middels verschillende therapievormen worden getracht om de belastbaarheid van de pols en hand te optimaliseren. Daarbij wordt gekeken of de pols niet wordt overbelast en hoeveel rust er nodig is. De therapeut zal dit proces nauwkeurig begeleiden door middel een lokale behandeling. Dit wordt altijd  ondersteund door actieve oefeningen, die u op de praktijk en thuis moet doen. Uiteindelijk door samen aan het probleem te werken krijgt u de optimale mogelijkheid om te herstellen.

Heeft u vragen?

Fysio Medisch Centrum
Laan van Meerdervoort

Laan van Meerdervoort 211-L
2563 AA Den Haag
info@fysiomc.nl
070 - 5002216

In Den Haag is het tussen 06.00 tot 18.00 uur vrij parkeren.

 08.00 - 18.20 uur
 08:00 - 18.00 uur
 08.30 - 17:30 uur
 07:20 - 18.20 uur
 08:00 - 17.00 uur
Fysio Medisch Centrum
Statenkwartier

Eisenhowerlaan 77 A
2517 KK Den Haag
info@fysiomc.nl
070 - 5002216

Er bevind zich onder het pand van de Eisenhowerlaan een parkeergelegenheid.

    09:00 - 17:30 uur
    07.20 - 18.00 uur
    07:20 - 18.00 uur
    08:30 - 18.00 uur
    07:20 - 18:00 uur

Snel naar...

Contact