Een praktijk in ontwikkeling onze focus ligt op ontwikkeling en verbetering

knie

De knie wordt gevormd door vier botstructuren, het bovenbeen (femur), het scheenbeen (tibia), het kuitbeen (fibula) en de knieschijf (patella) welke in de pees van de bovenbeenspieren ligt. Op het vlakke scheenbeen liggen de meniscussen als twee halvemaanvormige schijfjes van kraakbeen. Hier passen de bollen van het bovenbeen precies in. Twee collaterale banden in het kniekapsel houden de knie stabiel in zijwaartse richting en de kruisbanden, die in de knie gelegen zijn, houden de knie stabiel in voor en achterwaartse richting. 

Knieklachten
Knieklachten zijn na rugklachten de meest voorkomende klachten aan het bewegingsapparaat. Kniepijn kan ontstaan door een acuut trauma of een langdurige belasting. Vaak ontstaan knieklachten tijdens het sporten maar ook langdurig zitten en veel traplopen kunnen klachten veroorzaken. Knieklachten kunnen zich uiten als een scherpe of aanhoudende pijn, maar ook als een instabiel of juist stijf of blokkerend gevoel. Hieronder volgt een korte samenvatting van de meest voorkomende knieaandoeningen; 
  • Artrose:
    Een vermindering van de kwaliteit van het gewrichtskraakbeen geeft in de knie vaak stijfheid en pijn rondom de knie in de ochtend en als er lang in één houding wordt gestaan of gezeten. Artrose in de knie kan zowel aan de achterkant van de knieschijf als in het kniegewricht zelf voorkomen. Het soepel en vloeibaar maken van de gewrichtsvloeistof en het aansterken van de beenspieren is een goede manier om met deze klachten om te gaan. 
  • Kneuzing:
    Een distorsie of contusie van de knie kan voorkomen bij een verrekking, verdraaiing of val. Vaak zwelt de knie op en soms zijn er blauwe plekken te zien. Het is pijnlijk om te bewegen en te lopen. Meestal is er geen (grote) schade aan de weefsels en hersteld de knie door een periode van rust weer vanzelf. Als er klachten blijven kan een fysiotherapeut een analyse maken van de beweging tijdens het trauma om te beredeneren welke weefsels aangedaan kunnen zijn. Hierdoor kunnen specifieke oefeningen en adviezen worden gegeven om het herstel verder te bevorderen. 
  • Voorste kruisband letsel:
    De voorste kruisband komt op rek te staan bij het buigen en naar binnen draaien van de knie. Gebeurt dit te snel of met een externe druk dan kan de kruisband scheuren. Voetbal, handbal en skiën zijn sporten waarbij dit veel voorkomt. De knie voelt instabiel aan, zwelt op en wordt blauw. Een orthopeed kan met een MRI beoordelen of de kruisband daadwerkelijk gescheurd is. Soms is ook de binnenste meniscus of de binnenband aangedaan omdat deze bij dezelfde beweging onder druk komen te staan. Als de diagnose gesteld is wordt er een keuze gemaakt; opereren of conservatief beleid met oefentherapie en training. Beide trajecten zullen maanden in beslag nemen. 
  • Meniscusletsel:
    Een scheur in de meniscus kan acuut ontstaan door het geforceerd buigen en draaien van de knie of door langdurige overbelasting in combinatie met een afname van kraakbeen. Veel voorkomende kenmerken zijn zwelling, pijn, bewegingsbeperkingen en ‘het op slot zitten’ van de knie. Een orthopeed kan middels onderzoek of MRI beoordelen of er een meniscuslaesie is. Ook hierbij kan gekozen worden voor een (kijk) operatie of conservatief beleid met oefentherapie en training. 
  • Knieprothese:
    Een nieuwe knie wordt geplaatst bij vergevorderde en invaliderende artrose. Tijdens de operatie worden delen van het gewricht verwijderd en een prothese van kunstmateriaal geplaatst.  Hierna volgt een revalidatietraject wat enkele maanden in beslag kan nemen. Daarin wordt gefocust op het verkrijgen van zoveel mogelijk beweeglijkheid, conditie en kracht in en rondom de knie. 
  • Slijmbeursontsteking:
    Een bursitis prepatellaris komt voor bij mensen die veel op de knieën zitten (stratenmakers, tapijtleggers). De slijmbeurs is een met smeer gevuld ballonnetje die pal voor de knieschijf zit. Bij irritatie kan deze opzwellen waarbij de knie dik, rood en pijnlijk wordt. Rust en het vermijden van de pijnlijke en belastende bewegingen kan zorgen voor herstel. 
  • Patello-Femoraal syndroom:
    Pijn rond de knieschijf kan optreden bij wandelen, hardlopen, traplopen, fietsen en lang met de knieën gebogen zitten. Door een verkeerde sporing van de knieschijf in het geultje van het bovenbeen verandert de druk op het kraakbeen, kapsel en de banden rondom de knieschijf. Aangezien het kraakbeen geen zenuwen bevat worden de klachten vaak diffuus rondom de knie gevoeld. Door oefentherapie en training kan de sporing van de knieschijf en de stabiliteit van het kniegewricht verbeterd worden zodat de klachten niet terug komen.  

Hoe pakt FysioMC dit aan?

FysioMC heeft meerdere specialisten op dit gebied. Door jarenlang met orthopedisch chirurgen samen te hebben gewerken hebben zij een grote expertise opgebouwd in het onderzoeken en behandelen van diverse knieklachten. Er wordt onderzocht en gehandeld volgens de nieuwste technieken. Indien nodig wordt er contact opgenomen met de specialisten voor een röntgenfoto of MRI. 

FysioMC heeft diverse behandelprotocollen die aan uw specifieke vraag- en doelstelling kan worden aangepast. Hierbij worden eerst voorwaarden voor herstel gecreëerd om vervolgens te kunnen trainen zodat het been weer voldoende sterk en belastbaar wordt. De FysioMC professional zal U hierbij begeleiden en ondersteunen.

Heeft u klachten aan de knie die u niet vertrouwd? Neem dan contact op met Rianne of Yentl voor onderzoek en behandeling. 

Heeft u vragen?

Fysio Medisch Centrum
Laan van Meerdervoort

Laan van Meerdervoort 211-L
2563 AA Den Haag
info@fysiomc.nl
070 - 5002216

In Den Haag is het tussen 06.00 tot 18.00 uur vrij parkeren.

 08.00 - 18.20 uur
 08:00 - 18.00 uur
 08.30 - 17:30 uur
 07:20 - 18.20 uur
 08:00 - 17.00 uur
Fysio Medisch Centrum
Statenkwartier

Eisenhowerlaan 77 A
2517 KK Den Haag
info@fysiomc.nl
070 - 5002216

Er bevind zich onder het pand van de Eisenhowerlaan een parkeergelegenheid.

    09:00 - 17:30 uur
    07.20 - 18.00 uur
    07:20 - 18.00 uur
    08:30 - 18.00 uur
    07:20 - 18:00 uur

Snel naar...

Contact